DentaPoint Whatsapp

Whatsapp İletişim

Alsancak Şube Whatsapp

+90 (543) 526 76 70

Karşıyaka Şube Whatsapp

+90 (542) 526 76 70

Bostanlı Şube Whatsapp

+90 (545) 526 76 70

DENTAPOİNT İZMİR
Dişteki Siyah Lekeler Nasıl Geçer?

Her birey bembeyaz ve sağlıklı görünen dişlere sahip olmak ister. Ancak bazı beslenme alışkanlıkları, yetersiz ağız hijyeni, bazı ilaçlar ve tedaviler nedeniyle dişlerde renk değişiklikleri olabilir.

Dişteki Siyah Lekeler İzmir

Dişteki siyah lekeler

Diş yüzeyinde beslenme alışkanlıklarının etkisi, yetersiz ağız hijyeni, kanal tedavisi gibi tedavilerin neden olduğu renk değişiklikleri ve lekeler görülebilir. Sigara, çay, kahve gibi ürünlerin aşırı tüketimi dişlerde sararmaya, siyah lekeler oluşmasına neden olabilir. Bunlar hem ağız ve diş sağlığını hem de bireyin estetik güzelliğini olumsuz etkiler.

Dişteki siyah lekeler nasıl geçer?

Çeşitli nedenlerle oluşmuş dişteki siyah lekeleri geçirmek hem ağız ve diş sağlığınızı korumak hem de estetik güzelliği yakalamak açısından çok önemlidir. Sigara, aşırı kafein tüketimi, kahve ve çayın aşırı tüketilmesi dişlerde sarı, siyah lekelere neden olabilir. Aynı zamanda yetersiz ağız hijyeni de diş yüzeyinde plak oluşumuna, siyah lekelere sebebiyet verebilir. Bu lekelenmeler takip edilmediğinde temizlenmediğinde diş çürüklerine, plaklar diş eti hastalıklarına yol açabilir.

Ağız hijyenine gösterilen özen ve profesyonel temizlik için diş hekime başvurma ile dişteki siyah lekeler geçer.

Dişteki Siyah Lekeler Nasıl Geçer? İzmir

Dişteki siyah lekeleri gidermek için yapılabilecekler nelerdir?

Dişteki siyah lekeleri geçirmek için yapılabilecek ilk işlem profesyonel destek almaktır. Diş hekiminize başvurarak ağız ve diş sağlığınızı korumak için diş temizliğinizi yaptırabilirsiniz. Günlük ağız bakım rutinlerini aksatmamak da diş lekelerini gidermede ektili sonuçlar almanızı sağlar.

Dişteki siyah lekeleri gidermek için diş beyazlatma

Dişteki siyah lekeleri gidermek için etkili sonuçları olan bleaching işlemini tercih edebilirsiniz. Diş beyazlatma işlemi için evde uygulanabilecek, sosyal medya ve genel ağ üzerinden satılan ürünler tercih edilmemelidir. Bu ürünler yanlış uygulandığında ya da içerikleri diş minenize zarar verebilecek maddeler içerdiğinde daha beyaz dişlere kavuşmak isterken dişlerinize kalıcı, geri dönülmesi mümkün olmayan zararlar verebilir. Diş beyazlatma işlemi kesinlikle bu alanda eğitim almış olan deneyimli diş hekimleri tarafından diş kliniğinde gerçekleştirilmelidir. Ofis tipi diş beyazlatma işlemi ile dişlerinizdeki siyah lekelerden kurtulup daha beyaz dişlere kavuşabilirsiniz. Yalnız bu işlem her diş lekelenmesini gidermez. Diş hekiminiz muayenenin ardından size gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.

Dişteki siyah lekeleri gidermek için ağız bakım rutinlerini uygulama

Siyah diş lekelerini temizlemenin bir başka yolu ise evde ağız ve diş sağlığı hijyeni için gerekli rutinleri doğru şekilde uygulamaktır.

En az günde iki kez iki dakika, uygun bir diş fırçası ve macun ile dişlerinizi fırçalamanız; günde bir kez diş ipi kullanmamız, diş aralarında kalan gıda atıklarını temizlemek ve plakla oluşumunu önlemek için ara yüz fırçası kullanmanız, haftada birkaç kez gargara yapmanız siyah diş lekelerini evde temizlemenizi sağlayabilir.

Dişteki siyah lekeleri gidermek için diş tedavileri

Diş çürüğü nedeniyle dişte siyah lekeler oluştuysa dolgu, kanal tedavisi işlemleri yapılabilir. Dişlerdeki siyah lekeler eski kanal tedavisi nedeniyle oluştuysa siyah görüntüyü gidermek için zirkonyum kaplama diş tedavisi yapılabilir. Dişin durumuna göre kanal tedavisi yenilenebilir.

Dişlerdeki siyah lekeler neden olur?

Diş yüzeyinde siyah leke oluşumu pek çok sebebe bağlı olarak gerçekleşebilir bunlardan birkaçı:

  • Yetersiz ağız hijyeni siyah diş lekelerine neden olabilir.
  • Sigara içmek dişlerde siyah lekelere sebebiyet verebilir.
  • Boyar özellikte olan yiyecek ve içecekler aşırı tüketildiğinde dişlerde lekeye neden olabilir. Bu yiyecekler genellikle çay, kahve, şarap, gıda boyası içerikli yiyecekler olarak sıralanabilir
  • Dişlerde çürük oluşumu da siyah lekeler yapabilir.
  • Bireyin düzenli olarak kullandığı bazı ilaçlar dişlerde leke yapabilir.
  • Dişlerin florüre aşırı maruz kalması da lekelere sebebiyet verebilir.

Dişteki siyah noktalar çürük mü?

Dişte görünen siyah noktaların çürük olup olmadığı ancak diş hekimi muayenesi ve röntgen çekimi ile belirlenebilir.

Dişte görünen bazı siyah noktalar yetersiz ağız hijyeni nedeniyle oluşur. Düzenli fırçalama ve bakımla ortadan kaybolabilir.

Diş hekimi muayenesi sırasında dişteki siyah noktaların giderilmesi talep edildiğinde diş hekiminiz gerekli temizlik işlemini ya da uygun tedaviyi yapar.

Kahverengi diş lekeleri nasıl temizlenir, siyah diş lekeleri nasıl temizlenir?

Tüm diş lekelerinde, leke temizliği için evde kendi başınıza bir şeyler yapmak; yaşadığınız diş lekesi sorununun büyümesine, çürük oluşumuna, diş minesinin hasar almasına neden olabilir.

Dişteki lekelerin giderilmesi için diş hekiminden yardım alınmalıdır. Kahverengi diş lekelerini temizlemek için diş hekiminiz tarafından yapılacak profesyonel diş temizliği kahverengi lekelerin giderilmesini sağlayacaktır.

Diş beyazlatma ürünlerinin kullanımı dişlerdeki lekeleri gidermede etkilidir. Diş beyazlatma ürünleri tercih edilirken diş hekiminin önerisine uygun olanlar tercih edilmelidir.

Profesyonel diş beyazlatma işlemi işlerdeki lekelerin giderilmesinde etkili sonuçlar alınmasını sağlar.

Beyazlatıcı leke giderici özellikteki diş macunlarının, diş fırçalama işlemi sırasında kullanılması diş lekelerinin azalmasında etkilidir.

Siyah diş lekeleri evde nasıl temizlenir?

Dişteki siyah lekeleri evde temizlemek her zaman kolay değildir. Birey dişteki siyah lekeleri temizlemek isterken diş etlerine, diş minesine zarar verebilir. Aslolan deneyimli diş hekimi muayenesine başvurup bu konuda ondan yardım almaktır. Aşağıda sıralanan dişteki siyah lekeleri evde temizleme yöntemleri kullanmadan önce diş hekimine danışmanızı öneririz.

Evde diş lekelerini temizlemek için karbonat limon karışımı ile diş fırçalama, Hindistan cevizi yağı ile ağız çalkalama, elma sirkesi ile gargara yapma doğal yöntemlerdir.

Dişteki siyah lekeleri evde temizlerken bir çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu sıkılır, macun kıvamına getirilir. Bu karışım ile dişler fırçalanır. Ağız çalkalanır. Bu karışım asit içerikli olduğundan çok sık uygulanmamalıdır. Karışımın diş minesine zarar verme ihtimali vardır.

Son yıllarda yapılan araştırmalarda Hindistan cevizi yağının ağız ve diş sağlığına faydalı olabileceği yönde sonuçlar elde edilmiştir. Bir kaşık Hindistan cevizi yağı alınır ve 10-15 dakika boyunca ağız içinde gezdirilir. Bu çalkalama işlemi tamamlanınca Hindistan cevizi yağı çöpe tükürülür. Yağın içeriğindeki maddeler diş yüzeyinde koruyucu etki sağlayabilir.

Elma sirkesi zararlı bakterileri ağız içinden uzaklaştırma da etkili olabilir. Bir bardak suya konulan bir yemek kaşığı elma sirkesi ile gargara yapmak ağız hijyenini sağlamada faydalı olabilir.

Diş kararması neden olur?

Diş kararmasına neden olan pek çok durum vardır. Bunlardan ilki

  • Yetersiz ağız hijyeni diş kararması yapabilir. Birey günde en az 2 kez 2 dakika süresince dişlerini fırçalamıyorsa, diş ipi kullanmıyorsa, ara yüz fırçası kullanmıyorsa ya da tüm bunları olması gereken şekilde yapmıyorsa dişlerde kararma görülebilir.
  • Sigara ve tütün ürünlerinin tümü dişlerde kararmaya neden olur. Diş kararmasına neden olan en yaygın durum sigara ve tütün ürünü kullanımıdır.
  • Boyar özellikte olan gıdaların çok sık tüketilmesi ve ardından ağız ve diş hijyeninin sağlanmaması dişlerin kararmasına neden olabilir. Diş kararması yapan ürünlerden bazıları çay, kahve, kırmızı şaraptır.
  • Kanal tedavisi sonrası diş renginde değişmeler kararmalarda görülebilir.
  • Bazı ilaçların kullanımı dişlerde kararma yapabilir.

Dişlerdeki siyah lekeler neden olur?

Dişlerde siyah leke oluşmasına neden olan durumlar:

  • Bakteri plakları diş yüzeylerinden temizlenmediği takdirde dişlerde siyah lekelerin oluşmasına sebebiyet verebilir.
  • Florozis sorunu dişlerde siyah lekelere neden olabilir. Florür uygulaması doğru yapıldığı takdirde diş yüzeyinde bir katman oluşturur. Diş çürüklerinin önlenmesine yardımcı olur ancak aşırı florür alımı dişlerde siyah lekeleri neden olabilir.
  • Demir takviyesi dişlere değdiği zaman siyah leke yapabilir. Demir takviyesi almak zorunda olan bireyler dişlerinde siyah lekeler oluşmasını önlemek için takviyeyi dişlerine sürmemeye dikkat ederek almalıdır.